Samfunnet vårt er fantastisk kroppsfiksert i det store og hele, og vi blir matet med kroppsidealet overalt.  La meg ta et såpass uskyldig eksempel som Norsk Ukeblad, et blad som jeg tror kvinner i de fleste aldersgrupper og yrker kan tenkes å lese om de trenger noe på toget, i solveggen eller på venterommet. Norsk Ukeblad er et seriøst blad med kred- jeg mener, Mamma abbonerer på Norsk Ukeblad, og da må det da være seriøst.

De siste tre ukene har hovedoverskriften på forsiden av Norsk Ukeblad vært som følger: “Suksessdiett som gjør deg frisk og glad” , “-3,5 kg på 1 uke: Mett og lett!”  og: “Bli kvitt det farlige magefettet!!” Nå er jeg ikke ute etter å henge ut  dette bladet spesielt- er det ikke sånn i alle blader for tiden? Både ukeblader, dameblader, jenteblader og sladreblader? For ikke å snakke om reklame, filmer og musikkvideoer?

Bidrar jeg med det jeg skriver til kroppsfiksering?

Det er i så fall ikke meningen. Jeg mener at et overdrevent fokus på kroppen er negativt, og at det er nettopp det som har ført meg ut i de problemene jeg har i dag. Ihvertfall har det bidratt sterkt. Kommentarer som fikk meg til å sette meg selv i båsen “tjukk”, lenge før jeg var det!

Og en annen ting – jeg har i løpet av det siste halvåret snakket med andre som setter seg selv i samme kategori som meg, noen av dem bare på nett. En av dem i flere måneder. Vi har snakket, trøstet, utvekslet tips og erfaringer. For noen dager siden fortalte hun meg hvor tung hun er.  Hun veier ca 10 kg mere enn jeg gjorde som sjetteklassing…! Og HUN mente at hun hadde et like stort problem som meg. Og mentalt sett har hun kanskje det?

Jeg vil ikke bli kroppsfiksert, men jeg vil bli kroppsbevisst. I flere år nå har jeg ignorert kroppens behov – behovet for bevegelse, behovet for riktig mat, og seksualiteten. Behovet for søvn og døgnrytme virker det som jeg fortsatt ignorerer – nå er klokka nemlig 02.15…!  Det er på tide for meg å handle i samsvar med hva kroppen forteller meg, og gi den det den fortjener. Jeg vil være våken og bevisst på signalene den gir meg. For meg føles det litt som en “siste sjanse”.

Jeg kommer til å fortsette å skrive om prosessen med kroppen min, og gleder og sorger underveis. Jeg kommer til å skrive når jeg føler meg nede og mislykket, og når jeg er stolt og triumferende. Begge deler er viktige i prosessen, og når jeg skriver om å mislykkes, er det ikke for å skremme noen eller for å få medlidenhet, det er for å vise at; Hei, jeg var helt der nede, men det trenger ikke ende der!

Jeg skriver heller ikke for å være noe midtpunkt, eller fordi jeg tror min kropp er så mye viktigere enn andres. Jeg skriver for at andre – dere uten vektproblemer – skal få innsikt i hvordan vi har det, jeg håper jeg kan bidra til større forståelse og respekt. Og jeg skriver for at dere i samme eller lignende situasjon, skal se at det finnes håp, det finnes veier ut… og for at dere skal føle at dere ikke er alene i verden med deres problemer. Jeg håper dere kjenner dere igjen, og at jeg kanskje i blant er innom temaer som gir dere aha-opplevelser og gir dere større forståelse av dere selv, slik jeg også får det av dere.

Jeg vet at det finnes andre og større problemer i verden. Det fins sykdom, sult, nød, ulykker… men det finnes det andre som skriver om. JEG må skrive om det jeg vet noe om og erfarer. Mer om det senere – nå roper senga!

Ha en fortsatt kroppsbevisst uke.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende